Scroll Top
Torggata 3, 3. etasje, 3724 Skien
Gastroskopi

Les mer...

Koloskopi

Les mer...

Sigmoidoskopi

Les mer...

Online – bestilling av time

  Gastroskopi en en undersøkelse av øvre del av fordøyelsessystemet bestående av spiserør, magesekk og tolvfingertarm. Gjennom en slik undersøkelse, kan man utrede årsaker til diverse plager, slik som magesmerter (konstante eller takvisse, postprandiale smerter – dvs. etter matinntak), diaree eller tendens til løs avføring, sure oppstøtt, halsbrann, svelgevansker, unaturlig vekttap, anemi (lav blodprosent), funn av spor av blod i avføringen (positiv Hemofec) og mange flere. Man kan også ha indikasjon til utredning med gastroskopi ved spesielle tilstander i nær slekt, f.eks. ventrikkelkreft (kreft i magesekken) i ung alder hos 1. og 2. grads slekt, forskjellige polyppose-syndromer i nær slekt (tilstand med mange polypper), osv. Under undersøkelsen, kan man ta prøver for avklaring av evt. Helicobacter Pylori-infeksjon, som i mange tilfeller er selve årsaken eller medvirkende faktor til diverse plager, man kan ta vevsprøver av diverse spesielle funn og man kan ta vevsprøver fra tolvfingertarmen for avklaring av et evt. cøliaki-spørsmål.

  Undersøkelsen varer kun få minutter. Pasienten tilbys (enkelte vil ikke ha det) bedøvende spray i svelget og enkelte vil ha behov for avslappende medisiner, og kun i helt spesielle tilfeller for smertestillende medisiner. Ved behov for avslappende eller smertestillende medisiner, kan man ikke kjøre bil resten av dagen.

  Koloskopi er en undersøkelse av endetarmen, tykktarmen og ofte også siste del av tynntarmen. Gjennom en slik undersøkelse, kan man utrede årsaker til diverse plager, slik som magesmerter, oppblåsthet, forstoppelse, diaree eller tendens til løs avføring, unaturlig vekttap, anemi (lav blodprosent), synlig blod i avføringen eller funn av spor av blod i avføringen (positiv Hemofec), forstoppelse og mange flere. Man kan også ha indikasjon til utredning med koloskopi ved spesielle tilstander i nær slekt, f.eks. tykktarmskreft i ung alder hos 1. og 2. grads slekt, forskjellige polyppose-syndromer i nær slekt (tilstand med mange polypper), osv., selv i fravær av symptomer hos en selv. En koloskopi vil da kunne oppdage forhold på et tidlig stadie og forebygge at evt. kreft vil få lov å utvikle seg. Om kreft skulle allerede være utviklet, er det uhyre viktig at dette oppdages så fort som mulig. Hvis en tarmkreft oppdages før den har spredt seg til andre organer, er sjansene for å kunne bli behandlet og helbredet meget stor. Under undersøkelsen, kan man ta vevsprøver fra tykk- og tynntarm for avklaring av spesielle forhold, man kan fjerne polypper og i det hele tatt gjøre en komplett og nøyaktig undersøkelse av  tarmen.

  Undersøkelsen varer vanligvis ca. 30 minutter. Det er vanligvis ikke behov for noen avslappende eller bedøvende medisiner, men dette kan gis dersom pasienten selv har et ønske om det eller at det underveis skulle vise seg at undersøkelsen krever det. Ved behov for avslappende eller smertestillende medisiner, kan man ikke kjøre bil resten av dagen. Medisinene administreres intravenøst og har så å si umiddelbar virkning.

  Rektosigmoidoskopi er en undersøkelse av nedre del av tykktarmen og endetarmen (vanligvis siste ca. 40 cm. av tykktarmen). Denne undersøkelsen gjøres ofte for kontroll av kjent betennelsessykdom i tarmen (ulcerøs kolitt) som er kartlagt fra før og som pasienten allerede får en behandling for, eller ved symptomer som smerter i endetarmsregionen. En slik undersøkelse kan også gjøres for å fjerne evt. polypper som har vært funnet ved en tidligere undersøkelse og som, av diverse årsaker, ikke har blitt fjernet da.

  Til forskjell fra koloskopi, er det ofte ikke behov for sedvanlig tarmtømning i forveien. Det settes inn (av vår assistent) en væske i endetarmen (klyx) ca. 15 min. før undersøkelsen hos oss. Avhengig av hva som skal gjøres, kan man i noen tilfeller likevel måtte tømme tarmen som til en vanlig koloskopi. Undersøkelsen varer vanligvis få minutter og er som regel ikke spesielt ubehagelig. Du vil mest sannsynlig heller ikke trenge noe medisinering.